9 problems that can slow down your home WiFi network

Your WiFi network is slow, but you don’t know why? With so many wireless devices in our homes today, even the slightest mistake can affect the overall performance of the device. So in this article, I will point out 9 things that can slow down your home Wifi network.

9 things that can slow down your Wi-Fi network

9 things that can slow down your Wi-Fi network

Here are 24 ways to fix slow Wifi error, if you encounter the following cases of slow Wifi connection, you can fix it manually.

1. Too many IoT devices in the home (Internet of Things)

There are too many IoT devices in the house

Cameras, Google Home Minis, smart bulbs, smart plugs… our homes are increasingly flooded with Internet of Things devices, each of which connects to a WiFi network and uses a separate IP address. .

The average smart bulb won’t send or receive large amounts of data, and older routers simply weren’t designed to handle multiple Wi-Fi devices at once. After a certain time, many IoT devices will slow down your Wifi network.

Solution: If your router is too old, upgrade to a newer generation. I recommend that you buy a router with MU-MIMO technology. In simple terms, this is a technology that allows many devices to connect at the same time, many here can be up to 128 devices.

If you are planning to decorate your home with smart sensors, use Z-Wave if possible. It works on a different frequency than the WiFi network so it won’t cause interference.

2. Wireless network range and signal penetration

Where you place your Wi-Fi router is also the most important factor affecting the speed of your home WiFi network.

Wi-Fi routers transmit both 2.4Ghz (commonly referred to as b/g/n) and 5Ghz (ac) signals. Faster 5GHz network. So why don’t you just disable the 2.4GHz network? Simply because the 2.4GHz signal can penetrate walls and other objects more easily. Thick concrete floors or walls will completely block the 5Ghz network.

You don’t need to worry about this difference, just understand that wireless speed is affected by objects like walls, so the more stuff there is between your device and your router, the slower your network will be. .

Sometimes you can’t move the router due to network wires or walls. In this case, if possible, use an in-wall LAN cable to connect to another router.

3. Too many users

There are too many Wifi users

I know that your Wifi network is also shared with many other people, like your neighbor or the sister next door.

In addition to the obvious things like computers, phones and tablets, you will also connect smart TVs, smart lights, windows, things, all of which can send or receive information. .

You might be surfing the web on your tablet, while Xbox is loading the latest DLC, and Windows is updating.

All of these activities consume some of your bandwidth. And even when you’re not on the network: updates can still happen silently in the background.

Solution: If there’s a particular app or activity that you want to make sure it’s always performing at its best, turn on Quality of Service. This setting in the router will limit a certain amount of bandwidth to a particular device or a particular activity.

4. Old network cable

Old network cable

If your computer is plugged directly into the router or if you have Ethernet cabling in your home, you should check the cables.

While cabling can last for 50 years or more, network cabling has undergone some significant upgrades that will affect data transfer speeds.

The easiest way to check is to look at the cables. You should see the Cat specs somewhere:

  • Cat-5 is the slowest and oldest network cable still in use. Speed ​​is limited to 100 Mbps.
  • Cat-5e is the most commonly used network cable today, supporting Gigabit Ethernet (1,000 Mbps).
  • Cat-6/6a is a commonly used very fast network cable and supports up to 10 Gigabit (10,000 Mbs).

If you are using a Cat-5 network cable, your Ethernet cable may slow down the WiFi network. Network cables can also be quite flimsy. Use a cable tester to make sure the eight wires inside the cable are still connected to the other end.

Solution: Replace any damaged or damaged Cat-5 network cables you find with a Cat-5e or Cat-6 network cable.

5. Are you using Powerline or Wi-Fi Extender

Are you using Powerline or Wi-Fi Extender

Many people think that the easiest solution to fix Wi-Fi problems is to buy an extender router. Some people even use Powerline technology adapters that allow you to send network signals through a power outlet.

But in my experience, these devices don’t solve the root of the problem and often just make things worse.

Solution: If you have a large home and your WiFi network can’t be covered everywhere, consider a Wi-Fi Mesh system.

6. Congested Wi-Fi Channel

Wi-Fi channel is congested

For those in urban areas, apartment complexes specifically, you may be surrounded by hundreds of different WiFi networks. Unfortunately, they all take up some of the available frequency bandwidth.

Solution: You can change the Wifi channel, but anyway, modern routers are smart enough to choose the best channel. You can also plug in a LAN cable for the fastest speeds.

7. ISP’s DNS server is slow

ISP's DNS server is slow

No matter what internet plan you’re paying for, they all use the domain name system (DNS). DNS is used every time you type a web address into your browser: it’s like a directory that stores web pages and the actual IP of the server. By default, you are using the DNS server provided by your ISP, but it is frequently slow and unreliable.

Solution: You can change your DNS server to achieve faster speed and it is also better for your privacy.

8. Because ISP squeezes bandwidth

Because ISP squeezes bandwidth

This is unlikely unless you’re a heavy user, but many ISPs will intentionally slow down your internet if it detects you’re using file-sharing apps or when you’ve reached a certain capacity.

You should know what your usual internet speed is and check it regularly. If you see a significant drop in speed and no errors reported by your ISP, you may be squeezing that bandwidth by your carrier.

Solution: If you are being squeezed by your network operator, I think the best way is to change to a new carrier. You can also restrict your activity or use a more premium network plan. If you’re experiencing bandwidth squeeze because your carrier has found you’re using file-sharing apps, use a VPN to hide your internet activity.

9. Problematic device

The device has a problem

If you regularly disconnect from the network after a certain period of time, it is very likely that your computer is faulty, or another device is taking up your bandwidth.

Solution: Restart the device and find out what caused your machine to fail.

Have you found the cause of the slow Wifi network? If not, you can learn these 8 best wifi network analysis applications to fix internet connection errors.

Leave a Reply